Інформатика як наука

Інформа́нформатика (рос. информатика, англ. informatics, information science; нім. Informatik f) — теоретична та прикладна (технічна, технологічна) дисципліна, що вивчає структуру і загальні властивості інформації, а також методи і засоби її створення, перетворення, зберігання, передачі та використання в різних галузях людської діяльності.

Завдання інформатики

Основне теоретичне завдання інформатики полягає у розгляді загальних сзакономірностей, відповідно до яких створюється інформація, відбувається її перетворення, передавання та використання у різних сферах діяльності людини. Прикладні завдання інформатики полягають у розробці найефективніших методів і засобів здійснення інформаційних процесів, у визначенні способів оптимальної наукової комунікації у самій науці та між наукою і виробництвом. Теоретична та прикладна (технічна, технологічна) дисципліна, що вивчає структуру і загальні властивості інформації, а також методи і (технічні) засоби її створення, перетворення, зберігання, передачі та використання в різних галузях людської діяльності.

Історія інформатики

Термін « інформатика» був вперше введений у Німеччині Карлом Штейнбухом  в 1957 році.

Вже в 1962 р. цей термін був введений у Французьку мову Ф. Дрейфусом, який  також запропонував і переклав на ряд інших європейських мов.

В радянській науково-технічній літературі термін «інформатика» був введений А. В. Михайловим; А.В. Чорним і Р.С. Гимеревським в 1968р.

Найвищою нагородою за заслуги в галузі інформатики є премія Тюрінга.

 

 

Оставьте комментарий